etabl. 1977

Røros

Vår historie

Vår historie starter i det 18. århundre da verdifullt kobber ble oppdaget på Røros. Det brakte stor rikdom til noen, men de fleste i landsbyen forble fattige. Da Peder Hiort, gruvedirektøren, døde i 1789, ga han hele sin formue videre til en stiftelse som ga tekstilutdannelse og råvarer til de mindre heldige.

Dette gjorde det mulig for samfunnet å lage plagg som ville holde dem varme i de kalde vintermånedene. Stiftelsen ville også kjøpe disse ready-to-wear plaggene og distribuere dem tilbake til samfunnet som veldedighet. Basert på dette ble Røros Tweed etablert i 1940 og fungerte som utsalgssted for lokalproduserte tekstiler. Ofte fikk arbeiderne som hadde fått betaling for klærne de laget, de samme klærne tilbake. Arven etter Peder Hiort har skapt en tradisjon for håndverk og tekstilproduksjon som la grunnlaget for Røros Tweed. Siden den gang har vi kommet langt, men vår kjerne og lidenskap for norsk ull har aldri endret seg.

Gjennom håndverk fortsetter vi å skape ullprodukter som varer i generasjoner og underveis inspirerer fremtidige tekstilkunstnere og designere til å holde tradisjonen levende.

Viser 1–16 av 43 resultater